Hoppa till sidans innehåll

Ridhusunderlag

15 DEC 2021 11:48
Vad är det som görs?
  • Uppdaterad: 15 DEC 2021 11:48

Att byta underlag på ridbana är ett stort jobb. Här nedan kommer lite info om vad som görs och varför.

Varför underlagets byts beror på att det helt enkelt förbrukas och enkelt uttryckt inte blir bra för hästarna att gå på. Vårt underlag blev mycket hårt och det blir i längden skadligt för hästarnas ben.

Ridbanan är uppbyggd som bilden ovan. Det på bilden bruna lagret, grunden, eller terasslagret. Det har legat sen ridhuset byggdes (1989). Det ligger som det ligger och behöver inte röras.

Nästa lagret är mellanlagret. Grått på bilden och så även i verkligheten. Det består av stenmjöl som är hårt packat. Gör banan jämn och slät samt stötdämpar.

Sista och översta (gula) lagret är det vi rider på. Det ska både dämpa, ge fäste men också ge ett visst glid så inte hoven tar "tar stutt" vid varje islag. En hel liten vetenskap med andra ord.

Det som gjorts i vårt ridhus tills idag är att:

  • Allt gammalt material har tagits ut.
  • Nytt stenmjöl har lagts in och banan har vägts av för att vara plan och jämn.
  • Stenmjölet vattnas, paddas, vältas under flera omgångar tills det blir en hård och jämn platta.

Sedan ska sista lagret in, topplagret som är gult på bilden. Det består av en sand som är speciellt bra för ridbaneunderlag. I den finns en lagom blandning av sandkorn i olika storlekar för att underlaget ska få de egenskaper som hästarna behöver. Sanden läggs in försiktigt och fördelas noggrant över ridbanan då det är mycket att det blir ett exakt lika tjockt lager över hela ytan. Här nedan ser du en siktkurva över sanden:

Som "topping" läggs det sist in klenflis, alltså ett trämaterial. Det ska blandas ihop med sanden så det blir lagom svikt i topplagret.

Sen är det klart och vi kan återigen rida i ridhuset - MEN - ett nylagt underlag är alltid i början tungt att gå i. Det kommer med tiden att "sätta sig" och få den fasthet vi önskar men det måste användas och ridas på.

Det är dock mycket viktigt att man rider med förstånd och försiktighet. Att man tar det lugnt så hästarna får vänja in sig med att gå på ett tungt underlag mot för det hårda som de gått på tidigare. Tänk också på att röra sig på ett tungt underlag är mer ansträngande också för hästens hjärta  och lungor.

Tänk också på att rida över hela ridbanan och inte fastna på fyrkanten eller bara runt runt på en och samma volt. Allt måste trampas.

Det ska såklart också mockas, gödsel förstör mycket, och harvas. Till en början bör det harvas två gånger om dagen så ha lite överseende att harvning kan förekomma även på eftermiddagen under en tid framåt.

Arbetet med underlaget utförs av Hälsinge markentreprenad AB.

Stort tack till dem.

Skribent: Marit Glantz
E-post: This is a mailto link

Varmt välkommen till föreningen Delsbo Kör- och Ridsällskap - Den lilla ridskolan med de stora möjligheterna. Här finner du information om vad som händer hos oss.

Vi ber er också att följa oss på Facebook för mer information och fler nyheter.

Vill du vara med och sponsra föreningen? Vänligen kontakta This is a mailto link

TACK!

 

 Asplinds entreprenad AB

mail.google.com

logga...

blobid60.png

löfstrandsrör

blobid61.png

Nya Konditoriet i Delsbo

sens

 

Urban Brink

 

Postadress:
Delsbo KRS - Ridsport
Sunnansjövägen 16
82470 Delsbo

Kontakt:
Tel: 0722115459
E-post: This is a mailto link

Se all info